کبودی یا هماتوم بعد از آنژیوگرافی

کبودی یا هماتوم بعد از آنژیوگرافی

ما در این مقاله سعی داریم شما را با کبودی یا هماتوم بعد از آنژیوگرافی آشنا کنیم. در بعضی از موارد امکان دارد خون ریزی یا کبودی یا هماتوم در بخشی از کشاله ران یا دست به وجود بیاید. آنژیوگرافی می تواند عوارضی مانند خون ریزی و کبودی یا هماتوم در ناحیه ورود کاتتر داشته باشد. هماتوم مجموعه ای از خون لخته شده خارج از رگ است. برای آشنا شدن با کبودی یا هماتوم بعد از آنژیوگرافی با ما همراه باشید.

آنژیوگرافی چیست ؟

شاید برای شما هم سوال باشد که آنژیوگرافی چیست ؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که آنژیوگرافی یک آزمایش تصویربرداری است که با استفاده از اشعه ایکس، رگ های خونی بدن شما دیده می شود. نتایجی که از ان به دست می آوردند را آنژیوگرام می گویند. این آزمایش برای بررسی عروق یا رگ های باریک، مسدود، بزرگ شده یا بدشکل در بیشتر قسمت های بدن از جمله مغز، قلب، شکم و پاها استفاده می شود.

آنژیوگرافی چیست ؟

آنژیوگرافی قلب چیست ؟

آنژیوگرافی عروق کرونر قسمتی از یک پروسه با عنوان کاتتریزاسیون قلبی است. کاتتریزاسیون قلبی می تواند بیماری های قلبی و عروقی را تشخیص دهد و درمان کند. آنژیوگرافی عروق کرونر که می تواند به تشخیص بیماری های قلبی کمک کند  یکی از بهترین نوع روش کاتتریزاسیون قلبی است. در هنگام آنژیوگرافی عروق کرونر نوعی رنگ که توسط دستگاه اشعه ایکس دیده می شود به عروق خونی قلب تزریق می شود. دستگاه اشعه ایکس با سرعت تصاویری را می گیرد. اگر لازم باشد پزشک می تواند شریان های قلبی گرفته توسط لخته را در هنگام آنژیوگرافی کرونر باز کند.

دلیل انجام آنژیوگرافی

امکان دارد پزشک به دلایلی برای شما آنژیوگرافی انجام بدهد که در ادامه به آن می پردازیم :

  • نقص یا اختلال قلبی مادرزادی
  • مشکلات رگ های خونی یا آسیب دیدگی قفسه سینه
  • داشتن علائم بیماری سرخرگ کرونری مثل درد در قفسه سینه
  • درد تازه یا درحال پیشرفت در قفسه سینه
  • درد در قفسه سینه، فک، گردن و بازو که دلیل آن با سایر آزمایشات مشخص نشده باشد
  • مشکلات دریچه های قلب که به عمل جراحی نیاز داشته باشد
  • نتیجه غیرطبیعی در آزمایشات غیر تهاجمی استرس قلب

مراحل آنژیوگرافی عروق کرونری :

برای به وجود آمدن تصاویر با اشعه ایکس، پزشک توسط یک لوله نازک و انعطاف پذیر به نام کاتتر یک مایع رنگی به داخل عروق تزریق می کند. پزشک کاتتر را از نقطه دسترسی به داخل شریان وارد می کند. نقطه ورود کاتتر آنژیو در ساعد شما است اما می تواند در کشاله ران هم باشد. این رنگ موجب می شود خون موجود در عروق خونی در دستگاه اشعه ایکس دیده شود و نواحی تنگ یا مسدود شده در رگ را نشان دهد. این رنگ از طریق کلیه ها و ادرار از بدن شما خارج می شود.

کبودی یا هماتوم چیست ؟

عوارض آنژیوگرافی می تواند کمی خونریزی یا کبودی یا همان هماتوم کوچک در ناحیه ورود کاتتر باشد. هماتوم مجموعه ای از خون لخته شده خارج از رگ است. هماتوم های محل ورود کاتتر کوچک هستند و نیازی به درمان خاصی ندارند و در کمتر از 3 درصد بیماران اتفاق می افتد. در کاتتریزاسیون قلبی توسط سوراخ کردن شریان در کشاله ران یا بازو یک کاتتر وارد بدن شما می شود. امکان دارد   دچار خون ریزی از ناحیه ورود شوید یا امکان دارد به صورت توده در زیر پوست جمع شود. اگر این اتفاق برای شما پیش آمد ابتدا به ناحیه هماتوم فشار وارد کنید و با آمبولانس تماس بگیرید.

مزایای آنژیوگرافی :

تشخیص دقیق بیماری های عروقی مانند تصلب شرایین، انسداد شریان ها و آسیب عروقی بهتر می تواند به گزینه های درمان منجر شود. اگر تنگی در یک شریان وجود داشته باشد درمان می تواند در هنگام آنژیوگرافی انجام شود که می تواند به جایگذاری استنت اشاره کرد. زمانی که برای تشخیص از تصویر برداری های اشعه ایکس استفاده می شود عوارضی ندارد و یا کم است. بعد از انجام آن هیچ تشعشعاتی در بدن باقی نمی ماند.

آیا آنژیوگرافی درد دارد ؟

مثل روش های دیگری آنژیوگرافی کرونری شامل استفاده از سوزن و سوراخ کردن پوست است اما هر ناراحتی هنگام ورد کاتتر یک لوله منعطف و باریک به شریان افراد درد را احساس نمی کنید. هیچ عصبی در شریان ها وجود ندارد. و به همین خاطر افراد حرکت کاتتر درون شریان ها و به درون قلب را احساس نمی کنند. زمانی که کاتتر در جای مناسب قرار گرفت متخصص قلب توسط کاتتر یک ماده حاجب را به درون شریان ها وارد می کند. بعضی از افراد درد جای آنژیو را به صورت خفیف در قفسه سینه احساس می کنند که برای چند ثانیه دوام دارد. بعضی دیگر از افراد احساس سبکی در سر یا حالت تهوع می کنند.

بعضی از افراد می گویند سخت ترین قسمت بعد از آنژیوگرافی و خارج کردن کاتتر اتفاق می افتد. یک پرستار برای جلوگیری از خون ریزی روی پا و ناحیه ای که کاتتر وارده شده فشار داده و آن فشار را به مدت 20 دقیقه نگه می دارند. بعد از پانسمان کردن زخم وزنه یا بندی که بیشتر وزنی حدود 5 کیلو دارد روی زخم قرار داده می شود تا به پیشگیری از تشکیل یک لخته کمک کند. بعضی از پزشکان به جای قرار دادن وزنه روی زخم توسط  سوراخ شدن وسیله ای کوچک را به آن ناحیه وارد می کنند که تشکیل لخته را تحریک می کند. اگر که کاتتر به درون پا وارد شده باشد فرد باید صاف دراز کشیده و از خم کردن پا یا بلند کردن سر خود به مدت 2 تا 6 ساعت دوری کند.

اگر نیاز باشد برای افراد لگن یا ظرف ادراری داده می شود. اگر که کاتتر به درون مچ افراد وارد شده باشد یک باند فشاری روی زخم وارد می شود تا به تشکیل شدن لخته کمک کند. افراد باید مچ خود را مستقیم و به وسیله یک بالش به مدت چند ساعت بالا نگه دارند. افراد می تواند اگر نیاز باشد روی یک صندلی نشسته و از دستشویی استفاده کنند.

دلیل انجام آنژیوگرافی 

هنگام درد قفسه سینه باید چه کرد ؟

درد قفسه سینه همیشه مربوط به قلب نیست و هر علائمی از قفسه سینه باید جدی گرفته شود. هر کاری که انجام می دهید را کنار بگذارید و بنشینید و استراحت کنید و آرامش خود را حفظ کنید. باید اسپری گلیسریل تری نیترات پاف به زیر زبان خود بزنید و 5 دقیقه صبر کنید. اگر نیاز باشد این کار را تا 3 بار انجام دهید. اگر که درد وجود داشته باشد یا افراد احساس بیماری، تپش قلب، تنگی نفس یا گیجی داشته باشد باید با اورژانس تماس گرفته شود.

آیا کودکان می توانند آنژیوگرافی انجام دهند ؟

کودکان می توانند آنژیوگرافی انجام دهند و هدف از آنژیوگرافی کودکان مشکلات قلبی آن ها است. آنژیوگرافی کودکان مانند بزرگسالان است اما باید توسط بیهوشی انجام شود زیرا امکان دارد کودکان نتوانند در هنگام آزمایش بی حرکت باشند. اگر کودک شما بیهوش شود یعنی هنگام آنژیو هوشیار نبوده است. افرادی که در بیمارستان کار می کنند کارهایی که نیاز است را برای کودک شما انجام می دهند. این افراد آزمایش آنژیو را آموزش دیدند و آن ها مقدار اشعه ای که به کودک شما تابیده شده را طبق جثه کودکتان تنظیم می کند زیرا حساسیت بیشتر کودکان در برابر اشعه است. افراد اطمینان دارند که نوع ماده حاجب مورد استفاده و کاتتر برای کودک مناسب است. اگر در این باره نگران هستید قبل از آزمایش با پزشک مشورت کنید.

اقدامات بعد از آنژیوگرافی

اگر داروی آرام بخش از پزشک دریافت کردید باید مواردی را انجام دهید که در ادامه به آن می پردازیم :

  • افراد باید برای حفظ ایمنی خود رانندگی را کنار بگذارند.
  • افراد باید تا 24 ساعت از انجام فعالیت هایی که جزئی هستند دوری کنند زیرا از بین رفتن اثرات دارو زمان بر است.
  • اگر که کاتتر در ناحیه کشاله ران وارد شده است باید چند روز اول از بالا رفتن پله ها دوری کنید.
  • تا زمانی که پزشک موافقت نکرده است نباید ورزش های سنگین بلند کنید و باید از کشیدن، هل دادن و بلند کردن اشیا سنگین خودداری کنید. در این مدت می تواند 1 تا 2 روز باشد و افراد در این مدت می توانند اطراف خانه پیاده روی کنند و فعالیت های سبکی مانند آشپزی انجام دهند.
  • افراد باید تا 1 هفته یا تا هنگام بهتر شدن زخم از فعالیت هایی که زخم به دون آب فرو می ورد دوری کنند. این فعالیت ها می تواند مثل حمام و استخر باشد.
  • اگر کاتتر در ناحیه مچ دست وارد شده باید در چند روز اول از خم کردن مچ دوری شود. هنگام نشستن یا خارج شدن از صندلی و تخت باید از مچ مراقبت کرد.
  • برای کمتر شدن ورم دست می توانید از 2 تا 3 روز اول دست های خود را در هنگام شب یا استراحت بالاتر از سطح بدن قرار داد.
  • شستن دست ها و دوش گفتن ایرادی ندارد. اگر می توانید روز بعد از انجام فعالیت هایی مانند آشپزی و تمیز کردن و رانندگی را شروع کنید.

مزایا و معایب آنژیوگرافی :

مزایا آنژیوگرافی :

از مزایای آنزویگرافی دوران نقاهت کوتاه و مراقبت های بعد از آنژیوگرافی نسبت به جراحی باز ساده تر است، نسبت به جراحی باز خطر کمتری دارد و تشخیص و درمان بیماری توسط آن وجود دارد، تشخیص دقیق و مشاهده بررسی عروق قلبی با کیفیت بالا، در هر بیمارستانی و توسط پزشک قابل انجام است که این اتفاق هزینه و زمان برای انجام آن را کم می کند.

معایب آنژیوگرافی :

از معایب آنژیوگرافی به وجود آمدن حساسیت نسبت به ماده رنگی و اشعه ایکس، تپش قلب و نامنظم شدن ضربان قلب، احتمال ایجاد عفونت در محل زخم کاتتر، ضعف، حالت تهوع یا استفراغ در بعضی از موارد، به وجود آمدن مشکلات کلیوی، احتمال سکته قلبی یا مغزی هنگام انجام آنژیوگرافی که خیلی کمپ پیش می آید. هر جراحی می تواند مزایا و معایبی داشته باشد که آنژیوگرافی هم یکی از این جراحی ها است. آنژوگرافی نسبت به جراحی های دیگر ساده تر و کم عوارض تر است. بعد از انجام آنژیوگرافی با پزشک درباره خطرات و فایده های آنژیوگرافی مشورت کنید. آنژیوگرافی می تواند در تشخیص بیماری کمک خوبی باشد و امکان دارد پزشک بتواند توسط آنژیوگرافی بیماری را درمان کند.

بعد از آنژیوگرافی قلب چه اتفاقی می افتد ؟

بعد از آنژیوگرافی کاتر بیرون کشیده می شود و یک پلاگین کلاژن به اسم آنژیوسیل در ناحیه باقی می ماند. این اتفاق هنگامی است که آنژیوگرافی توسط کشاله ران انجام شود. بعد از آنژیوگرافی قلب بیمار باید 1 ساعت در بیمارستان بستری شود. بعضی از پزشکان ترجیح می دهند که یک پد فشاری را روی زخم بگذارند که در این حالت نیاز است که افراد به مدت زیادی و حدود 4 ساعت بعد از آنژیوگرافی در بیمارستان بماند. اگر کاتتر توسط مچ دست وارد بدن افراد شود در این صورت ناحیه برش را به کمک پد و یا ابزاری فشار می‌دهند تا خطر خون ریزی کم شود.  کم کم از شدت فشار کم می شود تا جایی که بعد از گذشت مدتی این فشار از روی ناحیه  برش برداشته می شود. بعد از آن می‌توانید روی صندلی صاف بنشینید.

در مدتی که در بیمارستان هستید فشار خون و نبض بیمار چک می شود و زخم او تحت نظر قرار می‌گیرد.‌ برای دفع ماده حاجب باید  مایعات زیادی بنوشید. اگر مشکل خاصی نداشته باشید و نتیجه  آنژیوگرافی به خوبی پیش رود می‌توانید در آن روز بعد از آنژیوگرافی از بیمارستان مرخص شوید. قبل از این که از بیمارستان مرخص شوید پزشک همه موارد مورد نیاز را به شما می گوید. بیشترین  عوارض بعد از آنژیوگرافی کبودی در ناحیه ای است که کاتتر در آنجا قرار گرفته است و امکان دارد که این قسمت از بدن تا چند روز  درد کنید. امکان دارد که افراد بعد از آنژیوگرافی قلب احساس خستگی کنند اما چند روز به حالت عادی بر می گردد. اگر مورد خاصی بود می‌توانید با پزشک خود تماس بگیرید. بعضی از افرادی که آنژیوگرافی عروق کرونر انجام می‌دهند تحت روشی به اسم  آنژیوپلاستی عروق کرونر قرار می گیرند.

احساسی که در آنژیوگرافی دارید

امکان دارد در آنژیوگرافی احساسی داشته باشید که در ادامه با آن آشنا می شوید :

  •  امکان دارد احساس تهوع داشته باشید.
  •   خیلی کم احساس ناراحتی در قفسه سینه با وارد شدن مایع به وجود می آید.
  •  کمی فشار در هنگام وارد شدن کاتتر احساس می کنید.
  • در تهیه تصویراز حفره پمپ کننده اصلی قلب امکان دارد دچار گرفتگی شوید که به مدت 20 ثانیه طول می کشد.
  • احساس نیاز به ادرار کردن دارید.
  •   در طول آنژیوگرافی شما بیدار هستید و دستورات پزشک را انجام می دهید.

احساسی که در آنژیوگرافی دارید 

کلام آخر

اگر مشکل یا علائمی مشاهده کردید حتما با پزشک در میان بگذارید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
آنژیوپلاستی چیست ؟
نوشتهٔ بعدی
تفاوت سی تی آنژیو و آنژیوپلاستی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

چهار × 5 =

فهرست