اکوکاردیوگرافی چیست ؟

اکوکاردیوگرافی چیست ؟

یکی از سوال هایی که برای افراد پیش می آید این است اکوکاردیوگرافی چیست؟ اکوکاردیوگرافی که با عنوان تست اکو قلبی هم شناخته می شود، تستی است که در آن با استفاده از امواج صوتی، تصاویر متحرکی از قلب را به ما نشان می دهد. برای انجام این تست نیازی به بستری شدن وجود ندارد و بیمار دردی حس نمی کند.

تشخیص بیماری قلبی با استفاده از اکوکاردیوگرافی

اکو قلب که اصولا اکوسیت قلب هم نامیده می ‌شود یک سونوگرافی است که به تشخیص بیماری‌های قلبی مانند: کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک، کریومیوپاتی انقباضی و بیماری‌های دیگر کمک می ‌کند. اگر دچار مشکلات قلبی و عروقی هستید یا تنگی نفس و یا علائم بیماری های قلبی در شما پدید آمده است باید به متخصصین قلب برای انجام تست اکو قلب مراجعه کنید.

تشخیص بیماری قلبی با استفاده از اکوکاردیوگرافی

اکوکاردیو گرافی چیست؟

در دستگاه اکو کاردیوگرافی با استفاده از امواج اولتراسوند، تصویر های متحرکی از قلب تهیه می شود که جزئیات بیشتری را نسبت به عکس ساده رادیولوژی نشان می دهد. این تصویر های متحرک، ساختار و عملکرد قلب را نشان داده و علاوه بر آن، بیمار را در خطر مواجه با اشعه ایکس قرار نمی‌ دهد.

دستگاه اکوکاردیوگرافی اجزاء متفاوت قلب از جمله دریچه های قلبی، حرکت ماهیچه های قلب، اندازه حفره ها و اختلالات ساختاری قلب مشخص خواهد کرد.

اکوکاردیوگرافی در چه شرایطی ضروری است؟

  • هنگامی که فرد  دچار درد قفسه سینه غیرقابل توجیه است.
  • هنگامی که فرد  دارای صداهایی غیرطبیعی قلبی است
  • وقتی که فرد دچار یک نقص مادرزادی قلبی می باشید.
  • زمانیکه که دچار حمله قلبی شده اید.
  • وقتی که که دچار تب روماتیسمی هستید.

اکو قلب غیر طبیعی شامل چه مواردی است؟

یک یافته غیر طبیعی در اندازه و یا ساختار قلب امکان دارد  شامل موارد زیر باشد:

  1. لخته شدن خون در یکی از حفره های قلب بیشتر به دلیل فیبریلاسیون دهلیزی می باشد.
  2. یک یا چند دریچه قلبی به درستی باز و بسته نشوند. این امکان وجود دارد که علائمی از بیماری های دریچه قلب باشد، که می تواند به عضله قلب آسیب برساند.
  3. دیواره قلبی بیش از حد نازک و یا ضخیم و یا حفره های قلب بیش از حد بزرگ. این امکان دارد که  نشان دهنده کاهش جریان خون به قلب، و یا یک برآمدگی در دیواره قلب باشد .
  4. پریکارد افیوژن تجمع مایع در پریکارد در کیسه اطراف قلب است که این حالت فشار اضافی بر روی قلب وارد می کند، که مانع از پمپاژ طبیعی آن می شود.

اکوی قلب نشان دهنده چه چیزی است ؟

1-صداهای غیرطبیعی قلب ، بیماری‌ های قلبی مادرزادی

2-عملکرد پمپاژ خون توسط قلب در افراد دچار نارسایی قلبی

3-دریچه‌ های مصنوعی قلب، فیبریلاسیون دهلیزی، افزایش فشار ریوی

آسیب عضلات قلب در بیمارانی که سابقه حمله قلبی داشته‌اند

5-عفونت پرده اطراف قلب ، عفونت دریچه‌ های قلب

6-وجود لخته خون یا آمبولی ریوی پس از سکته

برای آشنا شدن با هزینه اکوکاردیوگرافی در تهران به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.

اکو قلب طبیعی چیست؟

نتیجه طبیعی حاصل از این تست هنگامی است که حفره های قلب و دریچه ها طبیعی درست عمل می کنند. به این معنی است که:
هیچ لخته خونی قابل مشاهده و یا تومور در قلب شما وجود ندارد. دریچه های قلب شما به درستی باز و بسته می شوند. نشتی خون، در آن ها وجود ندارد و یا نشانه هایی از عفونت مشاهده نمی گردد. اندازه گیری مقدار پمپاژی قلبی می تواند نشان دهد که آیا قلب می تواند خون کافی را برای اندام ها تامین نماید چرا در غیر این صورت احتمال نارسایی قلب ی بالا خواهد رفت. دیواره قلب و حفره ها در اندازه طبیعی می باشند و عضلات دیواره قلب به درستی حرکت می کنند.

پوشش قلب دارای ضخامت نرمالی بوده و حاوی مایعات اضافی نمی باشد. کسر تخلیه ای بطن چپ درصدی از خون که در طول یک ضربان قلبی از قلب خارج می شود. کسر تخلیه بطن چپ _ 60 درصد طبیعی در نظر گرفته می شود. برون ده قلبی حجمی از خون است که قلب در هر دقیقه پمپاژ می کند. در حالت استراحت قلب بزرگسالان به طور متوسط ۸۴ تا ۶ ۴ لیتر خون در دقیقه پمپ می کند. شرایط دیگری که می توانند علائم شبیه ایجاد کنند و نیاز به یک اکوکاردیوگرام است که به عنوان مثال، کم خونی می تواند باعث شنیدن صدا های قلبی شود، و حملات هراس می تواند باعث درد قفسه سینه شود.

تفاوت اکو و نوار قلب چیست؟

به کمک  نوار  قلب می توان ضربان قلب غیر معمول سریع یا تاکی کاردی، ضربان قلب کندتر از معمول یا برادی کاردی و بی نظمی های دیگر ریتم قلب یا آریتمی های قلبی را شناسایی کرد. اگر که پزشک معالجتان در نوار قلب به مورد مشکوکی برخورد کند، جهت بررسی بیشتر، حتما برای شما یک  اکو کاردیوگرافی تجویز می کند. با استفاده از اکو کاردیوگرافی می توان نمای دقیقی از دیواره‌های قلبی، دریچه‌ ها و ابتدای سرخرگ های بزرگ را بدست آورد.

انواع اکو قلب

اکو قلب را به 4 نوع دارد که شامل :

اکو دو بعدی :

در اکو دو بعدی تصویر دقیقی از آناتومی قلب ایجاد می‌شود. این نوع اکوکاردیوگرافی بیشتر برای اندازه‌گیری اندازه قلب و اجزا و میزان کارایی آنها مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سوی دیگر قدرت عضلانی قلب و به ویژه توانایی،  بطن چپ در بیرون راندن خون از قلب توسط اکوی قلبی قابل  ارزیابی می باشد.

اکو داپلر :

اکو داپلر برای تشخیص جهت و اندازه‌گیری سرعت جریان خون در داخل قلب و عروق بزرگ استفاده می شود، در اکو داپلر رنگی، تصاویر رنگی  ایجاد می‌شود که روش دقیقی در ارزیابی ناهنجاری های مادرزادی قلبی و اختلالات دریچه‌ای از جمله پرولاپس میترال یا تنگی و گشادی آن می باشد.

اکوکاردیوگرافی از راه مری :

اکو از طریق مری روش دیگری است که برای تشخیص دقیق مشکلات قلبی به کار می رود. بعضی مواقع اکو از طریق مری انجام می‌ شود که با توجه به مجاورت مری و قلب، تصاویر شفافی از قلب بدست می‌آید که بخصوص در تشخیص اختلالات آئورت، اختلال عملکرد دریچه‌ های مصنوعی، توده‌ های دهلیز چپ و غیره مفید است.

اکوکاردیوگرافی تنشی یا اکو استرس :

این نوع از اکوی قلب جزئی از تست استرس قلب محسوب می شود. در این تست، بیمار با مصرف دارو و یا ورزش زیر نظر پزشک، ضربان قلب خود را افزایش می‌ دهد و سپس به کمک دستگاه از قلب وی تصویربرداری می شود. بعضی از ناهنجاری‌های قلبی مثل بیماری عروقی قلب در صورت افزایش ضربان قلب آسان تر تشخیص داده می شوند.

اکوی قلب نشان دهنده ی چیزی است ؟

اکو استرس چگونه صورت می گیرد؟

این آزمایش که خود نوعی تست ورزش محسوب می شود، در مراکز تخصصی انجام می شود. دکتر متخصص اکو، کار خود را با قرار دادن ۱۰ تکه کوچک و چسبنده به نام الکترود در قفسه سینه شروع می کند. الکترودها به الکتروکاردیوگرافی وصل می شوند. ECG فعالیت الکتریکی قلب به خصوص تعداد و ریتم منظم ضربان قلب را اندازه گیری می کند و معمولا فشار خون هم در طول تست اندازه گیری می شود.
سپس به پهلو دراز کشیده و متخصص اکوکاردیوگرام در حال استراحت یا اولتراسوند از قلب را انجام می دهد به این صورت که ژل مخصوصی روی پوست می زند و سپس از دستگاهی به نام مبدل استفاده می کند. این دستگاه امواج صوتی برای ایجاد تصاویر از حرکات قلب و ساختار های داخلی ان منتشر می کند.
به محض اینکه متخصص به بیمار می گوید که ورزش را متوقف کند، یک سونوگرافی دیگر انجام می دهند و این کار برای این است که تصاویر بیشتری از قلب تحت استرس بگیرند. پس از آن زمان برای سرد کردن بدن دارید، می توانید به آرامی راه بروید و ضربان قلب خود را به حالت عادی برسانید. پزشک ECG، ضربان قلب و فشار خون را تا زمانی که به مقادیر طبیعی برسد، کنترل می کند.

اکو قلب چگونه انجام می شود ؟

1_ شما بر روی یک تخت به پهلو یا پشت می خوابید.

2_ متخصص ژل مخصوصی رابرروی یک پروب می ریزد و آن را روی ناحیه سینه ای شما حرکت می دهد.

3_ امواج ماورا صوت، تصاویری را از قلب شما و دریچه های آن ایجاد می کند (در اکو کاردیوگرافی از امواج اشعه ایکس استفاده نمی شود).

4_ حرکات قلبی شما بر روی یک صفحه ویدیویی مشاهده می شود.

5_ یک نوار ویدیو یا عکس را می توان تهیه نمود.

6_ در طول تست شما نیز می توانید ویدئو را ببینید.

7_ این تست اغلب به کمتر از 15 تا 20 دقیقه زمان نیاز دارد.

8_ پزشک معالج شما در مورد نتایج آن با شما صحبت می کند.

هزینه اکو قلب

هزینه اکو به تکنولوژی دستگاه و مهارت دکتر متخصص و نوع بیماری بستگی دارد و برای هر فرد می تواند متفاوت باشد. بهتر است قبل از مراجعه به بیمارستان یا مطب دکتر، هزینه و قیمت استرس اکو را به صورت تلفنی بپرسید.

 روش تشخیص بیماری های قلبی

می توان گفت که بهترین روش تشخیص مشکل و بیماری قلبی ، شرح حالی است که بیمار از خود به متخصص قلب و عروق بیان می کند و معاینه ای که توسط پزشک انجام می شود. علت این بررسی ها این است که تست نوار قلب و اکوکاردیوگرافی نرمال می تواند متخصص را به سمت علائم بیماری های خاص هدایت کند ولی نرمال بودن این تست ها دلیل به رد کردن بیماری قلبی نیست.

انواع اکوکاردیوگرافی یا اکوی قلب

تست اکوکاردیوگرافی یا همان اکوی قلب دارای انواع مختلفی است و هر یک از آنها برای تشخیص و تصویر برداری از مشکل مشخصی توسط متخصص قلب تجویز می شود. انواع اکوکاردیوگرافی قلب شامل:

 اکوکاردیوگرافی Transthoracic :
اکوکاردیوگرافی Transthoracic یکی از شایع ترین نوع اکوی قلب است که در طی آن توسط وسیله ای مبدل که بر روی قلب شما قرار می گیرد و تصویر برداری انجام می شود. در طول این روش با قرار دادن مبدل بر روی سینه امواج صوتی به سمت قلب ارسال می شود و به این تریتب تصاویر قلب بیمار به صورت زنده توسط مانیتور نمایش داده می شود و پزشک متخصص با توجه به تصاویر تهیه شده می تواند مشکل و بیماری را بررسی نماید.

 اکوکاردیوگرافی transesophageal :
این نوع از اکوکاردیوگرافی هنگامی تجویز می شد که که اکوکاردیوگرافی Transthoracic تصویری صحیح را نشان ندهد و پزشک قادر به تشخیص درست نباشد. در طول این روش اکوکاردیوگرافی، پزشک از طریق وارد کردن لوله ای نازک و انعطاف پذیر در دهان شما، یک مبدل کوچک را به سمت پایین گلو هدایت می کند. این لوله از طریق مری هدایت شده و با استفاده از مبدل پشت قلب ، پزشک به بررسی مشکلات موجود در قلب بیمار می پردازد. باید بدانید که برای انجام این نوع از اکوکاردیوگرافی و کاهش میزان درد و آسان شدن مراحل اکوی قلب، از بی حسی در ناحیه گلو استفاده می شود.

 اکوکاردیوگرافی استرس :

اکوکاردیوگرافی استرس از اكوكارديوگرافي ترانسوراسيك سنتي استفاده مي كند اما با این حال این روش بعد از انجام ورزش یا مصرف دارو انجام می شود تا قلب شما سریع تر حرکت کند. انجام این تست به پزشک شما اجازه می دهد تا عملکرد قلب بیمار را تحت استرس را آزمایش و بررسی نماید.

 اکوکاردیوگرافی سه بعدی :

کوکاردیوگرام سه بعدی از اکوکاردیوگرافی transesophageal یا transsthoracic برای ایجاد یک تصویر 3 بعدی از قلب شما استفاده می کند. این شامل چندین تصویر از زوایای مختلف است و معمولا قبل از عمل جراحی دریچه قلب استفاده می شود. همچنین این نوع اکوکاردیوگرافی برای تشخیص مشکلات قلبی در کودکان استفاده می شود.

 اکوکاردیوگرافی جنین :

اکوکاردیوگرافی جنین در بعضی از موارد در هفته های 18 تا 22 بارداری از مادران انتظار می رود تا این تصویر برداری را به منظور پیشگیری از بیماری های قلبی مادرزادی انجام دهند. این مبدل بر روی شکم خانم قرار می گیرد تا مشکلات قلبی در جنین را بررسی کند.

عوارض اکوکاردیوگرافی قلب شامل چه مواردی است؟

عوارض اکو کاردیوگرافی قلب شامل:

اکوکاردیوگرافی روشی بسیار ایمن است و برخلاف روش های تصویربرداری ، مانند اشعه X ، در اکوکاردیوگرافی از اشعه استفاده نمی شود. اکوکاردیوگرافی ترانسوراسیک خطری ندارد. هنگام برداشتن الکترودها از پوست شما ، احساس ناراحتی جزئی وجود دارد. یک احتمال وجود دارد که لوله مورد استفاده در اکوکاردیوگرام transesophageal ممکن است سمت مری شما را خراشیده و باعث تحریک شود. شایع ترین عارضه جانبی گلودرد است. همچنین ممکن است به دلیل داروهای آرام بخش که در این روش استفاده می شود ، کمی بی حس باشید.
دارو یا ورزش مورد استفاده برای ضربان قلب شما در اکوکاردیوگرام استرس می تواند موقتاً ضربان قلب نامنظم ایجاد کند. بعد از اکوکاردیوگرافی استرس، پزشک سعی در کنترل ضربان قلب شما خواهد داشت. اکوکاردیوگرافی، تصویر داری است که با استفاده از امواج صوتی برای تولید تصاویر زنده از قلب شما مورد استفاده قرار می گیرد. این تصویر برداری به متخصص قلب و عروق شما اجازه می دهد تا عملکرد قلب و دریچه های آن را کنترل کند.

اقدامات قبل از انجام اکوکاردیوگرافی قلب

اکوکاردیوگرافی transesophageal، پزشک ممکن است به شما دستور دهد که برای چند ساعت قبل از تصویر برداری چیزی نخورید. این امر برای جلوگیری از استفراغ شما در طول مراحل اکوکاردیوگرافی است. همچنین ممکن است به دلیل داروهای آرام بخش چند ساعت بعد قادر به رانندگی نباشید. اگر پزشک شما دستور اکوکاردیوگرافی استرس داده است، از لباس و کفش هایی استفاده کنید که راحت در آن ورزش کنید.  متخصص قلب و عروق  شما نتایج شما را بعد از آزمایش بررسی خواهد کرد. نتایج ممکن است ناهنجاری هایی از قبیل:

  • بیماری های ماهیچه قلب
  • آسیب به عضله قلب
  • نقایص قلب
  • اندازه نامتعارف قلب
  • قدرت کم و یا زیاد پمپاژ
  • مشکلات دریچه ای قلب یا همان تنگی دریچه میترال

اگر متخصص قلب و عروق از نتایج شما نگران است ، ممکن است شما را به یک جراح قلب و عروق ارجاع دهد. اگر به بیماری قلبی مبتلا شده باشید، متخصص قلب و عروق با شما همکاری خواهد کرد تا یک برنامه درمانی تهیه کند که برای شما مناسب باشد.

اقدامات قبل از انجام اکوکاردیوگرافی قلب

کلام آخر

با سپاس اسامی همراهان گرامی که ما از نظر این مقاله همراهی کردید و امیدواریم که این مطالب ارائه شده برای شما مفید بوده باشد در صورت داشتن هرگونه نظر یا پیشنهاد می توانید آن را به اشتراک بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
علت بزرگ شدن قلب
نوشتهٔ بعدی
انواع بیماری های قلبی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

5 + 16 =

فهرست