اقدامات قبل از تست ورزش

اقدامات قبل از تست ورزش

ما در این مقاله می خواهیم شما را با اقدامات قبل از تست ورزش آشنا کنیم. اقدامات قبل از تست ورزش آزمونی است که می تواند گرفتگی های عروق قلب را تا حدی نشان دهد و پزشک را در تصمیم گیری برای انجام دادن یا ندادن اقدامات تهاجمی تر مانند آنژیوگرافی راهنمایی کند. از کاربرد های پر اهمیت دیگر این تست در مورد ارزیابی کارایی افرادی است که دچار سکته های قلبی می شوند و به اصطلاح تحمل فعالیت های بدنی در آن ها در طول زمان مورد بررسی قرار می گیرد.

اقدامات قبل از تست ورزش

برای اقدامات قبل از تست ورزش باید به نکات مهمی توجه کرد و برخی اقدامات را انجام داد که به این شرح است:

  1. خواب راحت قبل از انجام اقدامات قبل از تست ورزش  توصیه می شود حداقل 8 الی 9 ساعت خوابیده باشید تا استرس شما از بین برود. زیرا داشتن استرس و اضطراب تاثیر به سزایی در عملکرد قلب و فشار خون دارد.
  2. از کشیدن سیگار به مدت 24 ساعت خودداری کنید.
  3. پرهیز از خوردن غذا های سنگین و چرب و همچنین خود داری کنید.
  4. پرهیز از خوردن غذا های سنگین و چرب و همچنین خودداری از نوشیدن الکل، چای و قهوه
  5. عدم انجام فعالیت های بدنی شدید
  6. تراشیدن موهای سینه (مخصوص آقایان)
  7. توصیه می شود قبل از انجام تست از خوردن دارو های فشار خون خودداری کنید.
  8. پرهیز از خوردن قرص های عروقی، در صورت لزوم استفاده از قرص های زیر زبونی یا نیتروگلیسیرین استفاده کنید.
  9. ناشتا بودن قبل از انجام تست ورزش، در صورت لزوم استفاده از قرص های قند خون خوردن آن ها 2 ساعت قبل از انجام تست بلامانع است.
  10. به همراه داشتن آخرین نوار قلب خود
  11. از آن جایی که سرعت تردمیل در حین انجام تست به تدریج افزایش می یابد، بهتر است در صورت داشتن مشکلات عضلانی، مراتب را به سمع پزشک خود برسانید.
  12. توجه داشته باشید که در حین انجام تست حضور پزشک ضروری است.

اقدامات قبل از تست ورزش

روش انجام تست ورزش

برای انجام این تست اول نبض و فشارخون اندازه گیری و ثبت می شوند به فرد الکترودهای مربوط به نوار قبلی را متصل می کنند و نوار قلب اولیه گرفته می شود سپس بیمار جهت ورزش (دویدن) بر روی دستگاه تردمیل قرار می گیرد. این دستگاه به صورت یک صفحه لاستیکی متحرک و غلطانی است، شبیه چرخ نقاله که بیمار بر روی آن ایستاده و باید بر اساس سرعت آن بر روی آن راه برود یا بدود.

هر 3 دقیقه شیب نوار و سرعت حرکت می کند، اما به تدریج سرعت می گیرد و فرد باید روی تسمه نقاله متناسب با سرعت تسمه نقاله مخصوص بدود. به تدریج دستگاه شیب پیدا می کند و حالتی ایجاد می شود که فرد در حال دویدن از سربالایی پیدا می کند.

علائم حیاتی و نوار قلب بیمار در حالت های مختلف کنترل می شود تا تغییرات قطعات و امواج آن در حالت ورزش مشخص شود. بر اساس سن و جنس، حد معینی از ورزش و حداکثر ضربان قلب که بیمار باید به آن دست یابد، پیش از شروع ورزش مشخص شده و دیدن تا آن زمان ادامه خواهد یافت.

در صورتی که طی آزمون ضربان قلب به حداقل 85% از حداکثر ضربان قلب مورد انتظار سن و جنس برسد نتایج آزمون قابل تفسیر خواهد بود. بهترین و قابل اعتماد ترین نتیجه مربوط به زمانی است که به حداکثر (100%) فعالیت پیش بینی شده بدون بروز درد سینه، تنگی نفس مفرط یا تغییرات نوار قلب نایل شود و این، حدودا به 12-10 دقیقه ورزش نیاز دارد.

در هر زمان که بیمار واقعا احساس کرد قادر به ادامه ورزش نیست یا چنانچه دچار بعضی علائم بالینی نظیر درد سینه، تنگی نفس مفرط، سرگیجه و سردرد شدید شود، یا تغییرات غیر عادی در نوار قلب بروز کند یا فشار خون افت کند، آزمایش پیش از موعد باید قطع شود. برخی افراد مسن یا کسانی که درد های مفصلی و عضلانی دارند و ناتوان از انجام تست ورزشی هستند نیز افرادی که به دلیل تغییرات نوار قلب پایه امکان تفسیر تغییرات نوار قلب جدید وجود ندارد باید از روش های دیگر مثل اسکن رادیوایزوتوپ قلب با استرس دارویی تست تالبوم یا استرس اکوکاردیو گرافی بجای ورزش روی آن ها انجام گیرد. اسکن قلب و استرس اکوکاردیو گرافی نسبت به تست ورزش آسانتر و دقیق تر می باشد، اما هزینه بیشتری دارد.

مراقبت های بعد از تست ورزش

  • تست ورزش یک روش تشخیصی است که به صورت سرپایی انجام می شود می توانید بعد از پایان تست ورزش به منزل بروید جواب تست به صورت کتبی که توسط پزشک محترم قلب و عروق تفسیر شده است به شما داده می شود.
  • بعد از تست لازم است مدتی استراحت کنید سپس می توانید فعالیت های روزانه تان را از سر بگیرید.
  • بعد از انجام تست از حمام داغ صرف نظر کنید، چون باعث افت فشار خون می شود.

موارد ممنوعیت استفاده از تست ورزش

ایسکمی فعال یا سکته قلبی جدید یا برخی تغییرات در نوار قلب که مانع تفسیر نتایج می شود از موارد منع تست ورزش است. همچنین در مواقعی که بیمار به هر دلیل قادر به ورزش نباشد یا انجام ورزش برای وی مضر تشخیص داده شود به جای آزمون ورزش، از تزریق بعضی از دارو های خاص بقصد استرس روش های تصویر برداری قلب (استرس اکوکاردیوگرافی یا اسکن هسته ای) استفاده می شود.

موارد ممنوعیت استفاده از تست ورزش

اهداف انجام تست

بیماری های شریان های کرونری زمانی روی می دهند که دیواره عروق کرونر (رگ هایی که خود قلب را تغذیه می کنند) شروع به سخت، ضخیم شدن می کنند و روی آن ها پلاک جمع می شود. این وضعیتی است که به آن آرتروسکلروسیس گفته می شود. به مرور زمان، انسداد مسیر سبب ممانعت از جریان خون شده و ممکن است در نهایت منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود. چالشی که در خصوص بیماری های قلبی عروقی وجود دارد این است که اگر تنها بخشی از مسیر جریان خون هم مسدود شده باشد باز هم به مقدار کافی خون به قلب می رسد حتی در زمان استراحت، تنها زمانی که قلب تحت فشار ناشی از تست قرار گرفته باشد تاثیر مسدود شدن مسیر عبور خون قابل قابل مشاهده و احساس است.

تست ورزش قلب المان های مختلفی را در بر می گیرد که به آشکار شدن انسداد مسیر عبور خون به روش های مختلف کمک می کنند.

رصد کردن سطح اکسیژن خون: وقتی جریان خون مسدود می شود( به این وضعیت ایسکمیک می گویند) مقدار اکسیژنی که از شش ها حمل و به قلب داده می شود کاهش می یابد.

رصد ضربان و فشار خون: وقتی مقداری از جریان خون توسط پلاک ها مسدود شده باشد، قلب باید با سختی بیشتری کار کند تا خون را از رگ های باریک شده عبور دهد.

الکتروکاردیوگرام(ecg) : با این وسیله هم تغییرات ضربان قلب و هم تغییرات ریتم این ضربان ثبت می شود. در بیماری های قلبی عروقی این تغییرات ممکن است توسط این روش مشخص شوند.

علاوه بر تشخیص بیماری های قلبی عروقی، تست ورزش در اغلب موارد می تواند بگوید که انسداد تا چه حد جدی است ( به آن ارزیابی عملکرد می گویند) برای مثال اگر علائم ایسکمیک با انجام مقدار کمی ورزش پیشرفت کند، احتمالا مقدار انسداد زیاد است و نیاز به جراحی تهاجمی دارد. اگر ایسکمسک در سطوح بالای تست ورزشی روی دهد، معمولا نشان دهند مقدار کم انسداد است که نتیجه آن تغییر رویکرد درمانی است.

انجام تست ورزشی به صورت دوره ای همچنین می تواند برای رصد کردن پیشرفت نارسایی قلبی ( وضعیتی که قلب مقدار خونی را که باید پمپ کند، پمپاژ نمی کند) یا ارزیابی وضعیت بهبود شما بعد از حمله قلبی، مورد استفاده قرار گیرد.

استرس تست شیمایی

اگر وجود یک نا توانایی ( برای مثال التهاب یا آرتروز مفاصل، کمر درد یا یک سکته مغزی) مانع از انجام استرس تست ورزشی شود، پزشکتان می تواند از یک داروی تزریقی داخل وریدی برای افزایش تعداد ضربان قلب شما همراه با یک تکنیک تصویر برداری مانند اکوکاردیوگرافی برای دیدن نحوه فعالیت قلب شما در حین فعالیت شدید تر قلب استفاده نماید. به این روش استرس تست دارویی یا شیمیایی گفته می شود. داروهایی که بیشتر استفاده می شوند عبارتند از: دویوتامین، دی پیریدامول و آدنوزین. این دارو ها طوری تجویز می شوند که ضربان قلب شما به تدریج بالا رود. اگر هنوز توانایی اندکی برای انجام ورزش دارید، ممکن است بعد از تجویز دارو پزشک از شما بخواهد که بر روی تردمیل به مدت یک دقیقه راه بروید. کادر پزشکی مجرب در طول تست شما را نیز نظر داشته و شما باید هرگونه علامت غیر طبیعی را به آن ها گزارش دهید. دویوتامین ممکن است باعث افزایش فاحش فشار خون یا حتی آریتمی بی نظمی ضربان قلب شود. آدنوزین ممکن است باعث کاهش گذرا و حزیی ضربان قلب گردد. هم آدنوزین و هم دی پیریدامول ممکن است باعث خس خس سینه شوند و باید با احتیاط تجویز شوند و در افراد مبتلا به آسم یا بیماری های مزمن انسدادی ریو تجویز نشوند. استفاده از دارو ها را می توان در هر زمانی متوقف کرد.

آماده شدن برای یک استرس تست شیمیایی شبیه استرس تست معمولی می باشد. از شما خواسته می شود که حداقل به مدت سه ساعت قبل از انجام تست چیزی نخورید و نیاشامید تا از ایجاد حالت تهوع در شما جلوگیری شود. اگر از دارو استفاده می کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید، شاید لازم باشد که مصرف آن ها را مدتی قبل از انجام این نوع بررسی قطع کنید. اگر مبتلا به دیابت هستید و انسولین مصرف می کنید نیاز به دستورالعمل های خاصی دارید. سابقه ابتلا به آسم، برونشیت یا آمفیزم خودتان را به پزشک بگویید، چون استفاده از برخی از انواع این دارو ها ممکن است در شما خطرناک باشند.

عوارض تست ورزش

عوارض این تست بسیار نادر است چرا که مراحل انجام تست همانند راه رفتن تند ویا بالا رفتن از پله ها می باشد، ولی در صورت بی دقتی در زمان انجام تست احتمال افتادن و آسیب دیدن نیز وجود دارد. همچنین در موارد بسیار نادر ممکن است فرد دچار در قلبی شدید و یا اختلالات ریتم قلب شود که تست قطع شده و مداخلات درمانی انجام خواهد شد.

کار بردهای تست ورزش

پزشک شما ممکن است با یک یا چند مورد از اهداف زیر انجام تست ورزش را برای شما تجویز کند.

  • تشخیص بیماری انسداد عروق تغذیه کننده قلب
  • تشخیص برخی اختلالات ریتم قلبی
  • بررسی کفایت و تاثیر درمان های بیماری قلبی
  • تعیین میزان فعالیت افراد، پس از درمان های قلبی
  • بررسی تکمیلی برخی مشکلات دریچه ای قلب

کار بردهای تست ورزش

آمادگی های قبل از تست ورزش

  • در مورد دارو ها و مکمل های مصرفی با پزشک خود صحبت کنید. ممکن است قبل از انجام تست ورزش نیاز باشد برخی دارو های شما به صورت موقت قطع شوند.
  • از 4 ساعت قبل از تست ورزش، غذا، چای و کافئین میل نکرده و سیگار نیز نکشید.
  • ترجیحان قبل از انجام تست استحمام کنید.
  • در مورد آقایان بهتر است در صورتی که موهای قفسه سینه بلندی دارند، قبل از انجام تست تراشیده شوند.

علائم حین تست ورزش

برخی از این علائم که حتما در صورت بروز باید به فرد انجام دهنده تست اطلاع داده شوند،عبارتند از:

  • درد سینه
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • تپش قلب
  • خستگی

نحوه تفسیر نتایج

متخصصی که نوار قلب را می خواند، امکان دارد بلافاصله نتایج ابتدایی را به بیمار بگوید، اما تحلیل کامل نتایج معمولا طول می کشد. اگر این بررسی نشان دهد که قلبتان در طی ورزش به خوبی کار می کند، از این نتایج می توان در برنامه ریزی فعالیت های بدنی متناسب استفاده کرد. اگر نتایج نشان دهند که قلب شما در طی ورزش، طبیعی کار نمی کند، ممکن است به بررسی های بیشتری نیاز داشته باشید، برای مثال بررسی های مانند یک استرس تست اکوکاردیوگرافیک با یک استرس تست هسته ای، تا دقیق تر نشان دهند که کجای مسیر تامین خون عضلات قلبی مسدود شده است. گاهی ممکن است نیاز به انجام آنژیوگرافی باشد. اگر قبل از مبتلا به بیماری سرخرگ کرونری باشید، آنژیوگرافی یک انسداد جدید یا انسدادی که بدتر شده است را معمولا نشان می دهد.

تست ورزش چگونه انجام می شود

  1. این تست معمولا 20 دقیقه طول می کشد، ابتدا مانند گرفتن یک نوار قلب ساده، سیم هایی از طریق چسب های مخصوص به بدن متصل می شود و سپس فرد بر روی تردمیل شروع به دویدن می کند تا تست آغاز شود.
  2. در حین تست ورزش، از طریق سنسور ها فعالیت قلبی و جریان های الکتریکی آن ثبت می شود.
  3. با شروع تست ورزش، فرد باید روی تردمیل به آهستگی قدم بردارد.
  4. به تدریج سرعت حرکت شیب دستگاه افزایش پیدا می کند و شرایط سخت تری برای فرد ایجاد می شود که در نتیجه آن فرد باید گام های بلند تری بردارد.
  5. در پایان به تدریج، سرعت دستگاه کاهش پیدا کرده تا متوقف شود.
  6. در هر لحظه از انجام تست با توجه به سلامت و علائم حیاتی فرد امکان خاتمه تست و توقف دستگاه وجود دارد.
  7. در مدت انجام تست، علائم احتمالی، نوار قلب و همچنین فشار خون فرد در فواصل منظم ثبت می گردد.

عملکرد بدن در حین تست ورزش

زمانی که بیمار شروع به تست ورزش قلب می کند، عضلات نیاز بیشتری به خون رسانی دارند و بنابراین قلب مجبور است تندتر و قوی تر ضربان بزند. به این ترتیب حین تست ورزش قلب، خود قلب از همه اعضای بدن فعال تر بوده و نیاز به خون رسانی بیشتری دارد.

در یک قلب سالم رگ های کرونری می توانند جواب گوی این نیاز افزایش یافته باشند، اما زمانی که رگ های کرونری دچار تنگی هستند از عهده ی این کار بر نمی آیند و قلب دچار کمبود خون رسانی و اکسیژن شده و متعاقب آن دچار درد می شود.

در تست ورزش قلب تغییراتی در نوار قلبی، فشار خون و ضربان قلبی ایجاد می شود که بیماری را آشکار می سازد. این موضوع اساس به وجود آمدن تست ورزش قلب است.

آماده سازی بیمار برای تست ورزش

  • جهت رفاه بیشتر در حین ورزش، بهتر است لباس و کفشی راحت پوشیده و قبل از انجام آزمایش، فعالیت فیزیکی شدید انجام نداده باشید.
  • لازم به ذکر است ناشتا بوده و از کشیدن سیگار به مدت 1 هفته خودداری فرمایید.
  • چنانچه مبتلا به دیابت هستید 1 ساعت ناشتا بودن پس از مصرف یک غذای سبک کافی است و نیازی به تغییر مقدار انسولین وجود ندارد.
  • بعضی دارو های مداخله گر قلبی را که مانع از افزایش فعالیت قلب در حین ورزش می شوند مانند پروپرانولول در فاصله زمانی معین قبل از تست ورزش تحت نظر پزشک معالج خود قبلا باید قطع کرده باشید.
  • تراشیدن موی قفسه سینه در مورد آقایان و پوشیدن لباس گشاد و جلو باز برای خانم ها الزامی است.

آماده سازی بیمار برای تست ورزش

روش انجام آزمایش

ابتدا از بیمار توسط پزشک، پرسش هایی در مورد سابقه بیماری قلبی به عمل آمده و مورد معاینه قلب قرار خواهد گرفت. نبض، فشار خون و نوار قلب در آغاز و سپس در مراحل بعدی آزمون به طور مکرر اندازه گیری و ثبت می شوند. پس از معاینه قلب بیمار جهت آزمون ورزش بر روی دستگاه تردمیل قرار خواهد گرفت. این دستگاه به صورت یک صفحه لاستیکی متحرک و غلطانی است، شبیه چرخ نقاله که بیمار بر روی آن ایستاده و جهت حفظ تعادل باید بر روی آن راه برود. هر 3 دقیقه شیب نوار در حد 2 درصد و سرعت حرکت آن حدود 1،2 کیلومتر در ساعت افزایش خواهد یافت. این آزمون را می توان با استفاده از دستگاه دوچرخه ای نیز انجام داد. انجام این تست به این صورت است که فرد الکترودهای مربوط به نوار قلبی را متصل می کنند و از او می خواهند که متناسب با سرعت حرکت آن حدود 1،2 کیلو متر در ساعت افزایش خواهد یافت. این آزمون را می توان با استفاده از دستگاه دوچرخه ای نیز انجام داد. انجام این تست به این صورت است که به فرد الکترودهای مربوط به نوار قلبی را متصل می کنند و از او می خواهند که متناسب با سرعت تسمه نقاله یا دوچرخه مخصوص حرکت کند ابتدا دستگاه آرام حرکت می کند اما بتدریج سرعت می گیرد.

کلام آخر

از شما همراهان عزیز سپاس گذاریم. که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله سعی داشتیم. شما را با ویژگی های اقدامات قبل از تست ورزش آشنا کنیم. امیدوارم که مطالب گفته شده برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن انتقاد یا پیشنهاد می توانید آن را با ما درمیان بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
عوارض ناشی از بیماری های قلبی
نوشتهٔ بعدی
عوامل پر خطر بیماری های قلبی عروقی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

هفده + 1 =

فهرست