پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

ما در این مقاله می خواهیم شما را با روش پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی آشنا کنیم. اولین و بزرگ ترین  علت مرگ در دنیا بیماری های قلبی هستند. به طور دیگر می شود گفت: انسان ها در سر تا سر جهان خیلی زیاد تر از هر علت دیگری به دلیل بیماری های قلبی عروقی جان خود را از دست می دهند. حدودا سه یا چهارم مرگ و میر های ناشی از بیماری های قلبی در کشور های با سطح اقتصادی پایین یا متوسط رخ می دهد. اغلب قابل پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی هستند و با توجه به عوامل خطری مثل مصرف دخانیات، رژیم غذایی نامناسب، چاقی و اضافه وزن، بی تحرکی و مصرف الکل می توان مقدار مرگ و میر ناشی از بیماری ها را کمتر کند.

پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

بیماری قلبی معمولا قابل پیشگیری است سالم زندگی کردن خیلی پیچیده نیست و نیاز به سخت گیری هم ندارد کافی است این عادت ها را داخل زندگی خود نکنید و از زندگی سالم تر در آینده لذت ببرید. بیماری های قلب در علل مرگ هر 2 گروه زنان و مردان قرار دارد. ولی این واقعیت به این معنا نیست که شما مجبور به پذیرفتن آن هستید. اگر چه بعضی عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی، سن و نژاد را نمی شود عوض کرد ولی می شود روش زندگی خود را به طوری انتخاب کرد که از این بیماری ها پیشگیری بشود. این کار خیلی دشوار نیست. فقط کافی است صحیح و اصولی زندگی کنید. امروز با قبول کردن زندگی سالم می توانید از وقوع مشکلات قلبی در آینده جلو گیری کنید. این 5 قدم شما را به زندگی بدون بیماری قلبی نزدیک می کنند:

پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی

ورزش کردن : قطعا می دانید که فواید ورزش های متعادل می تواند خطر بیماری های کشنده قلب را تا یک چهارم کمتر کنید. وقتی شما ورزش را با برنامه های سلامت مانند حفظ وزن مناسب همراه می کنید، این منفعت دو چندان می شود. ورزش منظم و دقیق با بیشتر شدن جریان خون قلب، تقویت انقباضات عضلانی و بیشتر شدن میزان پرونده قلب با مصرف نیروی کمتر می تواند به جلوگیری از بیماری قلب کمک کند. علاوه بر این، فعالیت جسمی می تواند به کنترل وزن کمک کرده، احتمال پیشرفت بیماری های فشار آورنده به قلب مثل زیاد شدن فشار خون، کلسترول بالا و دیابت را کمتر کند. ورزش می تواند استرس را هم که خود موردی باعث ایجاد بیماری قلبی است کم کند. متخصصان پیشنهاد می کنند، حداقل 30 تا 60 دقیقه فعالیت جسمی فشرده در اغلب روز های هفته داشته باشید. به این ترتیب ، حتی ورزش های کوتاه مدت می توانند برای قلب مفید باشند. اگر نمی توانید از این توصیه پیروی کنید، به طور کلی ورزش را کنار نگذارید و تا مدتی که فرصت دارید، در بعضی روز های هفته به ورزش بپردازید. به خاطر داشته باشید باغبانی، کار منزل (خانه داری) بالا رفتن از پله و غیره جزو فعالیت روزانه شما به حساب می آید. مجبور نیستید برای ورزش کردن خود را تحت فشار قرار دهید بلکه به تدریج شدت، مدت تناسب ورزش را زیاد کنید، تا سود بیشتری از آن ببرید.

سیگار نکشید: اگر سیگار می کشید از آن پرهیز کنید. مصرف سیگار به هر چقدر باشد، زیانبار است. تنباکوی جویدنی و سیگار های کم جرم و کم نیکوتین هم مضر هستند. افرادی که در معرض دود سیگار نیز قرار می گیرند، زیان خواهند دید. دود تنباکو حاوی بیش از 4800 ماده شیمیایی و مضر است که خیلی از آن ها برای قلب و عروق خونی ضرر دارند و آن ها را مستعد تنگی شریان ها (آترواسکلروز) می کند که در آخر می توان به حمله قلبی تبدیل شود.

سوا از این ، نیکوتین دود سیگار موجب گرفتگی رگ ها، زیادشدن ضربان قلب و فشار خون و تشدید فعالیت قلب می شود. منوکسیدکربن در دود سیگار، جای اکسیژن را در خون شما می گیرد و باعث زیاد شدن فشار خون و فشار به قلب برای کار بیشتر و ذخیره اکسیژن کافی می شود. خانم هایی که قرص ضد بارداری مصرف می کنند و سیگار هم می کشند نسبت به بقیه خانم که سیگار نمی کشند بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا سکته قرار دارند. خبر بدتر این که ، این خطر با زیاد تر شدن سن مخصوصا بعد از 35 سالگی بیشتر می شوند. خوشبختانه، پس از 1 سال سیگار نکشیدن احتمالا خطر بیماری قلبی به شدت کم می شود و دیگر مهم نخواهد بود چه زمان و چقدر سیگار کشیده اید. پس هر چه زودتر سیگار را ترک کنید تا قلبتان با سلامت آشنا شود.

خوب و صحیح بخورید: رژیم غذایی صحیح و دوست دار قلب را انتخاب کنید. خوردن غذا های سرشار از سبزی، میوه، حبوبات و لبنیات کم چرب می تواند به حفاظت از قلب شما کمک کند.

لوبیا و منابع بدون چربی پروتئین و مخصوصا انواع ماهی می تواند خطر بیماری های قلب را کم کند. نخوردن مصرف چربی ها هم اهمیت بسیاری دارد. چربی های اشباع و ترانس می توانند با زیاد شدن کلسترول خون، خطر بیماری عروق کرونر قلب را زیاد کنند. چربی اشباع که در رژیم غذایی افراد مثل گوشت، پنیر، کره، روغن، شیر، معمولا زیاد استفاده می شود. نگران کننده ترین عامل خطر باشد. به همین دلیل لازم است حداقل افراد میوه و سبزیجات زیاد تری را در مصرف وعده های غذایی مصرف کنند.

اطلاعات زیادی وجود دارد که نشان می دهد میوه و سبزی، از بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند بلکه در جلوگیری از سرطان و بیماری های دیگر نیز موثر است.

اسید چربی امگا 3 ،نوعی چربی غیر اشباع چند زنجیره ای است که ممکن است خطر حمله قلبی را کمتر کند. و از ضربان نا منظم قلب و بالا رفتن فشار خون پیشگیری کند. بعضی ماهی ها منابع طبیعی درستی از امگا 3 هستند. در این حالت خانم های باردار و خانم هایی که در سن باروری هستند، باید از مصرف چربی کوسه ماهی هایی که حاوی مقدار بیشتری جیوه اند خودداری کنند، چون برای جنین خطرناک می باشد. امگا 3 در روغن سویا، روغن پزرک، روغن گردو و روغن کانولا هم در مقدار کمتر وجود دارد.

مرتب سلامت خود را بررسی کنید

  • فشار خون و کلسترول بالا می تواند به سیستم قلبی عروقی از جمله قلب صدمه بزند اما بدون آزمایش خون و اندازه گیری مقدار فشار خون، نمی خواهید بدانید کلسترول و فشار خون تان بالا است یا خیر.
  • غربالگری مرتب آزمایش قبل از ابتلا به بیماری می تواند شما را از این شرایط خبر دار کند، هشدار اولیه برای مواظبت بیشتر باشد.
  • اندازه گیری مرتب فشار خون برای اولین بار از بچگی شروع می شود. بزرگ تر ها باید حداکثر هر 2 سال یک بار فشار خون خود را اندازه بگیرند.
  • ممکن است فشار خون شما در حد انتظار تان نباشد یا دارای عوامل خطر برای مبتلا به بیماری قلبی عروقی باشید.
  • در این باره لازم است با فواصل کمتری فشار خون شما اندازه گیری شود. متوسط فشار خون طبیعی حدودا 120،80 میلی متر جیوه است.
  • اندازه کلسترول خون در بزرگسالان باید حداقل هر 5 سال یک بار بررسی شود اما اگر نتیجه آزمایش شما در حد انتظار نباشد یا دارای سایر عوامل خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی باشید، لازم است بررسی هایی بیشتری داشته باشید. بعضی بچه ها هم به بررسی خون از نظر سطح کلسترول نیاز دارند.

وزن خود را در حد مناسب حفظ کنید

هرچه در بزرگسالی وزن شما زیاد پیدا کند، بافت چربی شما هم بیشتر خواهد شد. این اضافه وزن می تواند منجر به شرایطی شود که خطر بیماری های قلبی را در شما بیشتر کند، مانند بالا رفتن فشار خون، زیاد شدن کلسترول و دیابت.

وزن خود را در حد مناسب حفظ کنید

اهداف اختصاصی

  • زیاد شدن میزان آگاهی در خصوص  پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و عوامل خطر ساز آن و راه های جلوگیری از آن ها
  • کمتر شدن اندازه بروز بیماری های قلبی عروقی
  • کمتر شدن اندازه بروز عوارض و ناتوانی و مرگ ناشی از بیماری های قلبی عروقی
  • کمتر شدن اندازه بروز عوامل خطر ساز بیماری قلبی عروقی اضافه وزن و چاقی، فشار خون بالا، دیابت، اختلال چربی خون، مصرف دخانیات، تغذیه نا مناسب، کم تحرکی

سکته قلبی یا حمله قلبی

سکته یا حمله قلبی زمانی رخ می دهد که جریان خون در قسمتی از قلب به علت ایجاد لخته قطع می شود. اگر این قطع جریان به طور کامل رخ دهد، قسمتی از عضله قلب که توسط آن شریان خون رسانی  می شود، شروع به مردن می کند. اکثر کسانی که برای بار اول سکته قلبی می کنند، به دنبال آن به زندگی طبیعی خود بر می گردند و سال ها از زندگی موثر لذت خواهند برد. ولی تجربه یک حمله قلبی بدان معناست که ما نیاز به ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود داریم.

دارو ها و تغییر سبک زندگی که توسط پزشک به ما توصیه می شود بر مبنای وسعت حمله قلبی متفاوت خواهد بود.

یک رژیم غذایی سالم بخورید

داشتن یک رژیم غذایی درست از جمله موارد اصلی پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی است. یک رژیم صحیح برای محدود کردن چربی اشباع شده، مواد غذایی با سدیم بالا و قند برای کمتر خطر ابتلا به بیماری های قلبی مفید است. رژیم غذایی سالم شامل موارد زیر است:

  • خوردن مقدار زیادی میوه تازه، سبزیجات و غلات کامل
  • اجتناب از نمک و قند های زیاد در رژیم غذایی
  • محدود کردن چربی هایی که می خورید نیز مهم است. سعی کنید از مصرف چربی اشباع شده و چربی ترانس جلوگیری کنید.
  • سعی کنید کلسترول را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
  • خوردن ماهی در چند وعده غذایی در هفته

بیماری های دریچه ای قلب

زمانی که دریچه های قلب به اندازه کافی باز نمی شوند و در نتیجه، خون به طور طبیعی از آن عبور نمی کند، شرایطی ایجاد می شود که به آن تنگی دریچه می گوییم. مدتی که دریچه قلب به طور طبیعی بسته نمی شود، خون از طریق این دریچه نشت می کند که به آن پس زدن خون از دریچه گفته می شود. پرولاس دریچه به حالتی گفته می شود که در آن، لت های دریچه اعضای تشکیل دهنده دریچه قلب که به طور طبیعی در سمت چپ، دو و در سمت راست، سه عدد هستند به سمت محفظه بالای قسمتی که دریچه در آن قرار دارد، برآمده شوند.

فشار خون خود را کنترل کنید

داشتن فشار خون بالا یکی از عوامل اصلی برای بیماری های قلبی مانند سکته قلبی است. اگر فشار خون بالا کنترل نشده دارید، برای پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی بیشتر لازم است که فشار خون خود را تحت کنترل در بیاورید. فشار خون تان را به طور منظم بررسی کنید. برای پیشگیری یا کنترل فشار خون بالا مراحل لازم از جمله تغییر روش زندگی را انجام دهید.

داشتن خواب کافی

اطمینان حاصل کنید که به مقدار کافی می خوابید. اگر خواب کافی نداشته باشید، خطر مبتلا به فشار خون بالا، چاقی و دیابت در شما زیاد تر می شود. این سه مورد می تواند خطر مبتلا به بیماری قلبی را زیاد تر کند. بعضی بزرگسالان نیاز به 7 تا 9 ساعت خواب در شب دارند.

چک آپ منظم و مراجعه به دکتر

فشار خون بالا و کلسترول بالا می تواند به قلب و عروق خونی شما آسیب برساند، ولی بدون آزمایش برای آن ها، شاید نمی دانید که آیا این شرایط را دارید. غربالگری منظم می تواند به شما بگویید که شما در چه موقعیتی قرار دارید و چه اقداماتی باید انجام دهید.

مصرف منظم دارو ها

مصرف دارو ها نقش اساسی در بیماری های قلبی دارند. برخی دارو ها کمتر کند فشار خون، ضربان قلب و میزان کلسترول خون می باشند. اگر شما ابتلا به بیماری های قلبی هستند و دکتر برایتان دارو تجویز کرده، برای جلوگیری و کنترل بیماری های قلبی خود و تشدید نشد این عارضه حتما طبق تجویز های پزشک خود به مصرف دارو های تان بپردازید.

مصرف منظم دارو ها

آنژیوپلاستی عروق کرونر

در این مورد یک لوله مخصوص که یک بادکنک باد نشده در دسر آن گذاشته می شود و از طریق عروق محیطی به عروق قلب فرستاده می شود. بادکنک در محلی که باعث تنگی یا گرفتگی شده است، باد می شود و باعث باز شدن گرفتگی و جریان خون می گردد.

این مورد، معمولا با قرار دادن یک استنت انجام می شود که باعث استحکام منطقه ی ترمیم شده و جلوگیری از انسداد دوباره می شود. استنت که به فنر قلب  هم معروف است، در اصل یک استوانه فلزی است که دارای سوراخ های متعدد به اشکال گوناگون بوده و جهت درمان تنگی های توی عروق کرونر قلب، در داخل آن ها قرار داده می شود. این روش نسبت به جراحی قلب باز، روشی کم تهاجمی تر است. این عمل باعث می شود که:

  • درد سینه (آنژین) کمتر شود.
  • توانایی فعالیت های فیزیکی بیمار زیاد شود.
  • جریان خون در شریان گرفته شده بیشتر می شود.

شایع شدن بیماری های قلبی عروقی

بیماری های قلبی عروقی که به اختصار به آن ها ( بیماری قلبی) هم می گویند، به گروهی از مشکلات اطلاق می شود، که اغلب آن ها به پروسه ای با عنوان ( آترواسکروزپس) مربوط هستند. آترواسکلروزپس زمانی به وجود می آید که کانون های تجمع چربی بلاک در دیواره سرخرگ ها به وجود می آید. درست شدن این بلاک ها باعث تنگ شدن عروق شده و باعث می شود که خون به سختی در آن ها جریان یابد. با تشکیل لخته خون در نقطه تنگ شده، جریان خون به طور کامل قطع می شود. به این حالت سکته می گوییم که ممکن است در مغز یا قلب اتفاق بیفتد.

حمله قلبی یا سکته قلبی

سکته یا حمله قلبی زمانی اتفاق می افتد که جریان خون در قسمتی از قلب به علت ایجاد لخته قطع می شود. اگر این قطع جریان به طور کلی رخ می دهد، قسمتی از عضله قلب که توسط آن شریان خون رسانی می شود، شروع به مردن می کند. اکثر افرادی که برای بار اول سکته قلبی می کنند؛ به دنبال آن به زندگی طبیعی خود باز می گردند و سال ها از زندگی موثر لذت خواهند برد. ولی تجربه یک حمله قلبی به این معناست که ما نیاز به ایجاد تغییراتی در سبک زندگی خود داریم.

دارو ها و تغییر نوع زندگی که توسط دکتر به ما گفته می شود بر مبنای اندازه وسعت حمله قلبی متفاوت خواهد بود.

علائم هشدار دهنده حمله قلبی

  • درد در پشت، دست ها ، گردن و یا فک شما
  • درد قفسه سینه
  • تنگی نفس
  • تهوع یا استفراغ
  • تپش قلب سریع و یا نا منظم
  • بقیه نشانه ها از جمله، خستگی، اضطراب، سوء ها ضمه و یا سوزش معده

نشانه های حمله قلبی در بعضی از خانم ها ممکن است فرق دارد با آقایان باشد، این نشانه ها می تواند شامل سوزش معده، تپش قلب نامنظم، صرفه و یا از دست دادن اشتها باشد. نادیده گرفتن نشانه های بیماری قلبی دچار تاخیر افتادن درمان و در آخر صدمه زیادی به بافت قلب می شود. اگر شما دچار حمله قلبی شدید فوری با اورژانس تماس بگیرید و خودتان به صورت طبیعی  سعی به مراجعه به پزشک و یا بیمارستان نکنید. چرا که پرسنل اورژانس می توانند، درمان های اولیه را روی شما انجام دهند. به تاخیر انداختن درمان می تواند دچار آسیب بیشتر به قلب و یا حتی مرگ شود.

علائم هشدار دهنده حمله قلبی

کلام آخر

از شما همراهان عزیز سپاس گذاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. ما در این مقاله سعی داشتیم شما را با ویژگی های پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی آشنا کنیم. امیدوارم که مطالب گفته شده برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن انتقاد یا پیشنهاد می توانید  آن را با ما در میان بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
تاثیر ورزش در سلامت قلب و عروق
نوشتهٔ بعدی
اقدامات قبل از اکوکاردیوگرافی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

12 − یازده =

فهرست