سکته قلبی چیست ؟

سکته قلبی چیست ؟

شاید برای شما سوال باشد که سکته قلبی چیست ؟ یکی از مشکلات در افراد سکته قلبی است. امروزه با پیشرفت علم و روش هایی که با آن می توان این مشکلات را شناسایی و درمان کرد زیاد است و به همین خاطر بیشتر افراد شانس زنده ماندن دارند. قلب از عضلات خاصی به اسم میوکارد ساخته شده است. قلب خون را برای خون رسانی به کل بدن به رگ های خونی یا شریان ها انتقال می دهد. عضله قلب مثل هر عضله دیگری نیاز به خون رسانی مناسب دارد. در ادامه برای آشنا شدن با کارکرد قلب و سکته قلبی با ما همراه باشید.

سکته قلبی چیست ؟

ماهیچه های قلب  برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند. حمله قلبی هنگامی اتفاق می افتد که جریان خونی که اکسیژن را به ماهیچه های قلب می رساند کم یا قطع می شود. عروق که ماهیچه های قلب را تغذیه می کنند در اثر جمع شدن چربی، کلسترول و مواد دیگر باریک می شود که به آن پلاک می گویند. این روش تشکیل رسوبات و باریک شدن عروق به آرامی پیش می رود که به این روش تصلب شرایین می گویند.

زمانی که بخشی از پلاک های تشکیل شده در عروق می شکند و از دیواره رگ ها جدا می شود در اطراف آن لخته خون تشکیل می شود. این لخته خونی می تواند باعث بسته شدن رگ ها شود. زمانی که ماهیچه های قلب به خاطر بسته شدن رگ های آن و عدم خون رسانی کافی دچار کمبود اکسیژن و مواد لازم شود به این اتفاق ایسکمی یا کمبود خون موضعی می گویند. هنگامی که در اثر ایسکمی قلبی بخشی از ماهیچه های قلب آسیب ببیند یا از کار بیفتد به این حالت حمله قلبی یا سکته قلبی می گویند.

سکته قلبی چیست ؟

علائم سکته قلبی :

سکته قلبی علائمی داد که با شناسایی آن ها می توانید جان خود و عزیزانتان را نجات دهید و در صورت مشاهده این علائم باید حتما به پزشک مراجعه کنید. درد قفسه سینه یا احساس ناراحتی یکی از علائم سکته قلبی است  که بیشتر حملات قلبی شامل ناراحتی در مرکز یا سمت چپ قفسه سینه می شوند که بیشتر از چند دقیقه طول می کشد و یا از بین می رود و دوباره بر می گردد. احساس ناراحتی می تواند مثل حس فشار، حس تنگی، پر بودن بدن یا احساس درد باشد. احساس ضعف، سبکی سر یا ضعف در افراد هم یکی دیگر از علائم سکته قلبی است.
تنگی نفس  هم می تواند یکی دیگر از این علائم باشد و این مورد بیشتر با ناراحتی در قفسه سینه همراه است اما تنگی نفس  می تواند قبل از ناراحتی در قفسه سینه ایجاد شود. امکان دارد عرق سرد را در بدن تجربه کنید. درد یا ناراحتی در فک، گردن یا پشت از علائم سکته قلبی است. یکی دیگر از علائم سکته قلبی خستگی غیر معمول و بدون توجیه و حالت تهوع و استفراغ است و احتمال به وجود آمدن این علائم در بین بانوان بیشتر از آقایان است. درد یا ناراحتی در یک یا هر دو بازو یا شانه ها یکی دیگر از این علائم است.

انواع سکته قلبی و درمان آن

یک حمله قلبی هنگامی اتفاق می افتد که در عروق کرونر انسدادی وجود داشته باشد و از رسیدن جریان خون به بدن جلوگیری کند. در این صورت قسمتی از قلب نمی تواند اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت کند. این انسداد می تواند کامل باشد یا قسمتی از شریان را گرفته باشد.

انسداد کامل عروق کرونر : به این معنی است که شما با یک حمله قلبی از نوع STEMI رو به رو هستید.

انسداد جزئی عروق : به معنی به وجود آمدن حمله قلبی NSTEMI است.

روش و پروسه درمان برای حمله قلبی از نوع STEMI با نوع NSTEMI فرق دارد اما بعضی از مراحل با هم همپوشانی دارند. بیمارستان ها از روش هایی استفاده می کنند تا جریان خون به سمت قسمتی از قلب که در هنگام سکته قلبی آسیب دیده است را دوباره برقرار کنند.

علائم سکته قلبی چقدر طول می کشد ؟

علائم سکته قلبی می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد. اگر چندین روز یا هفته یا چند ماه به طور تکرار درد قفسه سینه داشتید بعید است که به خاطر سکته قلبی باشد.

روش های درمانی سکته قلبی :

در ادامه با روش های درمانی سکته قلبی آشنا می شوید :

آنژیوپلاستی :

یک لوله مخصوص که به آن یک بالن خاص وصل است وارد شریان های کرونر بیمار می شود. پزشک با باد کردن این بالن عروقی که دچار تنگی شدند را باز می کند. اگر لازم باشد قطعات لوله ای شکل به اسم استنت در ناحیه گرفتگی قرار داده  می شود تا از گرفتگی دوباره جلوگیری شود.

جراحی دریچه قلب مصنوعی :

در این روش درمانی دریچه آسیب دیده با یک دریچه مصنوعی جدید و سالم عوض می شود. دریچه جدید می تواند از جنس فلزی یا سنتز حیوانی باشد.

آنژیوپلاستی لیزر :

مانند آنژیوپلاستی یک لوله مخصوص به اسم کاتتر وارد بدن می شود و تنها فرق آن این است که در جلوی آن یک لیزر قرار دارد که شریان های بسته شده را باز می کند.

جراحی بای پس :

این روش درمانی با به وجود آمدن مسیر های جدید برای گردش خون به عضله قلب می تواند شریان های بسته شده را درمان کند. به این روش درمانی عمل قلب باز هم می گویند و برای بیماران با شرایط حاد و گرفتگی عروق پیچیده مناسب است.

آتروکتومی :

این روش شبیه آنژیوپلاستی است و تنها فرق آن این است که در نوک کاتتر یک تیغ مخصوص با قابلیت چرخش قرار دارد تا پلاک رسوب شده در شریان ها را جدا کند.

کاردیومیوپلاستی :

این یک روش آزمایشی است که در آن عضلات اسکلتی بدن از ناحیه کمر یا شکم گرفته می شوند و جایگزین عضلات قلب آسیب دیده از سکته قلبی می شوند.

جراحی قلب با تهاجم کم :

این روش می تواند یک جایگزین برای جراحی بای پس باشد.

پیوند قلب :

در این روش پیوند قلب آسیب دیده از بدن خارج می شود و یک قلب اهدایی در بدن فرد قرار می گیرد.

فرسایش و تخریب به کمک فرکانس های رادیویی :

یک کاتتر حاوی الکترود در نوک آن وارد رگ ها می شود و به سمت عضله قلب هدایت می شود تا بتواند سلول های عضلانی خاصی در ناحیه کوچک را نابود کند.

تجدید عروق ترانس میوکارد :

در روش درمان بیماران حمله قلبی به روش TMR، از یک لیزر مخصوص برای به وجود آوردن چندین سوراخ از بیرون قلب به داخل اتاقک پمپاژ خون استفاده می شود.

روش استنت :

استنت یک سیم مخصوص لوله ای است که از آن برای باز نگه داشتن شریان ها در هنگام آنژیوپلاستی استفاده می شود.

داروی بیماران سکته قلبی چیست ؟

برای درمان مشکل حمله قلبی از دارو های مختلفی استفاده  می شود که در ادامه تعدادی از این داروها ذکر سده است که به آن ها می پردازیم :

  • مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II : این دارو به جای کم کردن سطح آنژیوتانسین II مانع از به وجود آمدن عوارض جانبی این ماده شیمیایی در قلب و رگ های خونی می شود. این اتفاق باعث بیشتر شدن فشار خون می شود.
  • دارو های ضد انعقاد خون : برای درمان بعضی از رگ های خونی، قلب و ریه مورد استفاده است.
  • مهار کننده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) : فضای رگ های خونی را باز می کند و با کم شدن سطح آنژیوتانسین II ، مقاومت را کم می کند. این دارو اجازه می دهد تا خون راحت تر جریان پیدا کند و کار قلب را آسان تر می کند و قلب بهینه تر کار می کند.
  • دارو های مخصوص ضد پلاکتی : این موارد با جلوگیری از چسبیدن پلاکت های خون اجازه به وجود آمدن لخته های خون را نمی دهند.

انواع سکته قلبی و درمان آن

انواع داروهای مسدود کننده

مهار کننده نکرولیسین گیرنده آنژیوتانسین :

نپریلیسین آنزیمی است که مواد طبیعی موجود در بدن و شریان های باریک را باز می کند. با مهار نوریلیسین این مواد طبیعی می توانند تاثیر خود را داشته باشند. این اتفاق باعث بهتر باز شدن شریان ها و جریان خون می شود.  این دارو احتباس سدیم را  کم می کند و فشار روی قلب را کم می کند.

ترکیب مسدود کننده های آلفا و بتا :

این موارد به شکل درون وریدی برای افرادی استفاده می شوند که با بحران فشار خون بالا رو به رو هستند. اگر که بیمار در معرض خطر نارسایی قلبی باشد این داروها برای استفاده سرپایی بیمار تجویز می شوند.

مسدود کننده های بتا :

این دار ها توانایی کم شدن ضربان قلب و خروجی عروق را دارند که فشار خون را کم می کند و قلب آرام تر می تپد.

دارو برای کم شدن سطح کلسترول :

دارو های زیادی وجود دارند که توانایی کم شدن سطح کلسترول خون را دارند اما استاتین ها گزینه مناسبی هستند. هنگامی که استاتین ها تاثیری نداشته باشد و یا بیمار عوارض جدی و خاصی را تجربه کند می توان از دارو های دیگر استفاده کرد.

مسدود کننده کانال های کلسیمی :

این دارو می تواند حرکت کلسیم به سلول های قلب و رگ های خونی را ضعیف کند و در این صورت قدرت پمپاژ قلب کم می شود و رگ های خونی آرام تر می شوند.

عوارض حمله قلبی چیست ؟

امکان دارد بعضی از افرادی که دچار سکته قلبی می شوند تا زمانی که به بیمارستان برسند جان خود را از دست بدهند و یا دچار عوارض هایی شوند که در ادامه با این عوارض سکته قلبی آشنا می شوید :

  •  آنوریسم یا انسداد ضعیف قلب
  •  سکته مغزی
  • آسیب به اندام‌های حیاتی مثل کبد و کلیه
  • مرگ
  •  آریتمی های دائمی قلب
  •  تشکیل لخته‌های خون در پاها یا قلب
  • نارسایی قلبی

برای آشنا شدن با علائم و نشانه های سکته قلبی به سایت مربوطه مراجعه فرمایید.

درمان کمکی سکته قلبی :

آماده سازی دیجیتالیز :

این کار می تواند فشار انقباض های قلب را زیاد کند که این اتفاق برای نارسایی قلبی و ضربان قلب نامنظم مفید است.

داروهای مدر :

این دارو ها می توانند طوری باشد که بدن مایعات و سدیم اضافه را توسط ادرار دفع کند و شدت کار قلب کمتر می شود. این داروها می توانند میزان جمع شدن مایعات در ریه ها و  قسمت های دیگر بدن مثل قوزک پا را کم کند. داروهای Diuretics توانایی از بین بردن مایعات در اندازه های مختلفی را دارند و به این صورت از روش های متفاوتی استفاده می کنند.

وازودیلاتور :

این دارو می توانند رگ های خونی را آرام کنند و میزان ورود خون و اکسیژن به قلب را بیشتر کنند و در این صورت فشار روی قلب کم می شود. این داروها به شکل قرص های عادی، جویدنی و کرم های موضعی هستند.

چه چیزی باعث سکته قلبی می شود ؟

در اکثر موارد تشکیل لخته خون دلیل اصلی حمله قلبی است. امکان دارد لخته درون یکی از شریان های اصلی یا شاخه‌های فرعی از عروق کرونر تشکیل شده باشد. سرخرگ‌های کرونری که وظیفه خون رسانی به قلب را بر عهده دارند به وسیله شبکه ای از سلول‌ها، چربی و كلسترول که پلاک می گویند بسته می شوند.

خونی که تلاش می کند از این سرخرگ‌های بسته شده عبور کند می‌تواند یک لخته تشکیل دهد. اگر این لخته جریان خون را قطع کند قسمتی از ماهیچه قلب که به وسیله آن سرخرگ تغذیه می شدند می میرند. لخته‌های خون در شریان‌های طبیعی تشکیل نمی‌شود.

افراد در معرض خطر سکته قلبی

بعضی از عوامل امکان دارد خطر سکته قلبی را بیشتر کند که در ادامه به آن می پردازیم :

فشار خون بالا :

فشار خون بالا یکی از عواملی است که خطر سکته قلبی را بیشتر می کند. فشار خون طبیعی کمتر از 120/80 میلی متر جیوه است. همانطور که اعداد فشار خون بیشتر می شود خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی بیشتر می شود. داشتن فشار خون بالا باعث صدمه به شریان‌ها و سرعت بخشیدن به روش به وجود آمدن پلاک می شود.

دیابت و سطح قند خون بالا :

دیابت باعث بیشتر شدن سطح قند خون و یا قند خون می شود. سطح بالای قند خون می تواند باعث بیماری عروق کرونر شود. درگیری به دیابت یک وضعیت جدی است که می‌تواند حملات قلبی یا انفارکتوس میوکارد را در بعضی افراد به وجود بیاورد.

سیگار کشیدن :

استاده از دخانیات خطر مبتلا شدن به حمله قلبی یا سکته قلبی را بیشتر می کند. امکان دارد افراد به بقیه بیماری های قلبی عروقی دچار شوند.

چاقی :

افرادی که دچار اضافه وزن و چاقی هستند بیشتر در معرض ابتلا به سکته قلبی هستند. چاقی شرایط متفاوتی دارد که باعث می شود خطر مبتلا شدن به سکته قلبی بیشتر شود.

افزایش سن :

خطر مبتلا شدن به سکته قلبی با سن بیشتر می شود. آقایان بعد از 45 سالگی در معرض خطر مبتلا شدن به حمله قلبی هستند و خانم ها بعد از 55 سالگی در معرض خطر مبتلا شدن به سکته قلبی هستند.

افراد در معرض خطر سکته قلبی

کلام آخر

در صورت مشاهده هر گونه علائم و مشکل حتما به پزشک مراجعه کنید و سعی کنید این خطرات را جدی بگیرید تا دچار مشکلات بیشتری نشوید. ممنون از این که تا آخر این مقاله همراه ما بودید. نظرات و پیشنهادات خود را با ما درمیان بگذارید.

نوشتهٔ پیشین
علائم و نشانه های سکته قلبی
نوشتهٔ بعدی
هولتر فشار خون چیست ؟

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

شش + بیست =

فهرست